Havenhuis Antwerpen - meubilair biedt een gevoel van exclusiviteit

In Antwerpen varen de grootste schepen ter wereld bijna tot middenin de stad. Maar niet alleen de locatie maakt de haven van Antwerpen zo uniek. Met het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen, het “Port House”, bezit de tweede grootste haven van Europa nu ook een nieuwe architectonische parel waarmee Antwerpen op de wereldkaart van de Architectuur staat. Het indrukwekkende gebouw van Zaha Hadid combineert het verleden en de toekomst met elkaar. Het onderste deel dat vroeger werd gebruikt als brandweerkazerne vormt, samen met het opvallende en moderne bovenste deel in de vorm van een glinsterende diamant ofwel een zwevend schip, de uitbreiding van het historische havenhuis. Het monumentale ontwerp van het architectenbureau Zaha Hadid Architects is een metafoor voor de haven van de 21e eeuw: het zwevende schip symboliseert de ontwikkeling van de Antwerpse haven die klaar is voor de toekomst. De uitbreiding brengt niet alleen de werkruimten van de 500 medewerkers van het havenbedrijf onder een dak maar zal ook een trefpunt zijn voor de talrijke internationale partners van de Antwerpse havengemeenschap. Daarnaast biedt het Havenhuis conferentiezalen, een openbare bibliotheek met leeszaal, een auditorium en een restaurant.

Hoge eisen werden niet alleen aan het gebouw gesteld maar ook aan de kwaliteit van de leefomgeving in het kantoor. Het nieuwe kantoorgebouw streeft het doel na om deskundigheid samen te voegen, interne structuren te optimaliseren en om aan de eisen van een hoge klantgerichtheid te voldoen. Ook het interieur moet een weerspiegeling van deze kernwaarden zijn, waarbij ze het netwerk van teamwork en verbeterde communicatie ondersteunt, korte afstanden creëert en tegelijk een aantrekkelijke werkomgeving voor de medewerkers biedt. Zo stond voor PALMBERG en zijn Belgische vakhandelspartner FORUM OFFICE uit SINT-GILLIS-WAAS de integratie van alle gewenste componenten in een op elkaar afgestemd en functionerend totaalconcept in het middelpunt van het ontwerp en uitvoering. Daarbij waren de doelen van het begin duidelijke gedefinieerd. De architecten wilden functionele, dynamische werkplekken die op verschillende manieren bij elke situatie passen. Om aan de hoge eisen van de nieuwe kantoren te kunnen voldoen, was een vanaf het begin af aan omvangrijk ontwerpproces belangrijk. Het uitgangspunt was daarbij een gedetailleerde medewerkers enquête en behoefteanalyse waarvan de resultaten werden opgenomen in het bestemmings- en ruimtelijk concept als ook in het werkplekontwerp.

"Wat nodig was, was een werkomgeving die bij hoge gebruiksdichtheid en efficiënt gebruik van de ruimte een eersteklas werkomgeving met sfeer biedt en daarbij een open communicatie, moderniteit en creativiteit in de kantoren uitdrukt ", zegt Robert-Jan Wejers (PALMBERG Area Sales Manager België)

Dat Palmberg zich samen met zijn partner FORUM OFFICE tegenover gerenommeerde concurrenten doorzetten kon, ligt volgens Robert-Jan Wejers aan de hoge naleving van het concept met de verwachtingen van de klant en architect. Deze omzetting heeft PALMBERG met behulp van talrijke speciale oplossingen mogelijk gemaakt. Voor het ontwerp van werkplekken, waren kwaliteit en functionaliteit de belangrijkste factoren. Parallel moest echter ook het karakter en de structuur van het gebouw binnenin de ruimten tot uiting komen. Aan deze opgave is voldaan met behulp van een speciale zit-/sta-oplossingen van het tafelprogramma CREW en het scheidingswandsysteem TERIO PLUS. De combinatie hiervan met een hoge feel-good-factor door op elkaar afgestemde kleuren en materialen, biedt de medewerkers van het Havenhuis een evenwichtige, gelijkmatige ruimte voor informele communicatie, teamwork, interactie en concentratie. Ook wordt op het gebied van de werkplekken en overige inrichting de overeenkomst met de structuur van het gebouw herkenbaar. Dit effect werd bereikt door de bladen en de wangen van de Crew burotafels en Crew benches te produceren onder een hoek van 60 graden, symmetrisch met de lichtlijnen in het plafond. Daarmee passen de tafels zich aan, aan de hoogwaardige architectuur. Door het gebruik van multifunctionele KIT-bruggen die besprekings- en meeting zones levendig en gebruiksklaar maken, ontstaat een functionele en moderne Open-Office-oplossing die innovatief werken bevordert en zich ook als leefgebied laat gebruiken. Alle meubelen werden geleverd in Nano melamine uit oogpunt van hygiene en geen vingerafdrukken.

Interview Marleen Eyssen, Projectmanager Overstag - Havenbedrijf