Maak de weg vrij voor de brandweer!

In een noodsituatie is het vaak een kwestie van seconden. De factor tijd is daarom doorslaggevend voor een succesvolle reddingsoperatie en vereist een speciaal gebouw. De nieuwe brandweerkazerne voor de Hulpverleningszone Zuidwest-Limburg in Hasselt is een project dat 15 jaar geleden voor het eerst op tafel kwam. Aanvankelijk was het plan om de civiele bescherming in hetzelfde pand onder te brengen, na de hervorming van deze dienst is er gezocht naar andere partners om het gebouw te delen. De diensten 100, de 101 en een aantal functies van Justitie zoals gevangenentransport zijn in het complex geïntegreerd. Hierop is het project wat kleiner geworden, aldus Bert Swijsen, zonecommandant.

Concreet betekent dit dat alle operationele diensten zich op de begane grond bevinden om zo snel mogelijk te kunnen uitrukken. Hier zijn ook de onderhoudswerkplaatsen voor de brandweerwagens. Op de eerste verdieping zijn er briefing- en opleidingsruimtes. Op de tweede verdieping bevinden zich de sportfaciliteiten en de slaap- en recreatieruimtes van de permanente brandweer. De derde verdieping is voor de permanente aanwezigheid van de 100 en 101. De vierde verdieping huisvest de administratieve diensten van de hulpverleningszone en de vijfde verdieping is de meldkamer van het noodnummer 112.

Het gebouw is ontworpen door DBV architecten. "Het uitgangspunt van het ontwerp is de operationele "flow", de loop van de activiteiten. Ook bij de inrichting zijn deze looplijnen erg belangrijk en zo ontworpen door Procos. Dit speciale gebouw voorziet in zeer speciale behoeften. Om snel klaar te zijn voor actie is er natuurlijk een centrale glijpaal voor de brandweer. In het gebouw is er een permanente paraatheid van 15 brandweerlieden en reddingsteams. Elke dag, de klok rond, voeren de specialisten hun service uit met een grote teamgeest. Daarom moeten de kamers aan de ene kant bruikbaar zijn en aan de andere kant zijn ze ook leefruimte. Het familiare karakter wordt behouden door kleur en materiaal keuze

Deze eisen waren ook belangrijk voor het ontwerp van het interieur en werden door Thomas Kuyks van Procos uitstekend uitgevoerd. De PALMBERG CREW H-Benches en de CREW-bureaus, als uniforme productfamilie, waren hiervoor perfect geschikt. In de conferentie-, vergader- en multifunctionele ruimtes werden ook moderne PALMBERG meubelen gebruikt, geaccentueerd door TERIO PLUS oranje en rode tinten voor een huiselijke sfeer. Zo ontstond in Hasselt een functioneel huis met emotionele kwaliteit - voor de veiligheid van een hele regio.


Architectuur: DBV Architecten
Ontwerp: Procos, Thomas Kuyks en Rita Bielen
Fotograaf: Artimodus, Raf Beckers